2021-05-16 07:58:20• hírek • MTI

Kína bekeményít: határvonalat húz a Mount Everest csúcsán

Foto: wikipedia
Foto: wikipedia

Brit lapértesülések szerint Kína elválasztó vonalat készül húzni a Mount Everest tetején a koronavírus nepáli oldalról történő terjedésének megakadályozása érdekében.

A Hszinhua hírügynökség tudatta, a vonalat a világ legmagasabb csúcsán tibeti idegenvezetők csapata létesíti majd, még mielőtt a hegymászók kínai oldalról is megpróbálkoznak a csúcstámadással. Egyelőre nem tudni, a kínai kormány milyen formában tervezi izolálni a 8850 méter magasan fekvő csúcsot.

Az ázsiai szuperhatalom a nepáli kormánnyal ellentétben aggódik egy esetleges járványkitörés miatt, így nem engedheti meg, hogy a kínai oldalról a hegy északi felére fellépők fizikai kapcsolatba kerüljenek a déli, nepáli oldalról közeledőkkel. Nepál kormánya ahogy a pozitív esetekről, úgy a választóvonalról sem adott ki semminemű tájékoztatást.

Míg Nepál április 26-ig 394 mászóengedélyt adott ki erre az idényre, addig Kína csupán 38-at, amelyből 21 kínai hegymászó jelezte a csúcs északi oldalról történő elérését. Hozzá kell tenni, hogy a világ legmagasabb pontjának meghódítása Kína déli szomszédjának határától a közkedveltebb.

A világ legnépesebb országának sikerült visszaszorítania a vírus belföldi terjedését, ezzel szemben Nepálban az elmúlt napokban rekordszámú új fertőzés és haláleset jelentkezik.

Mint korábban már megírtuk, a nepáli tisztviselők nem voltak hajlandak beszélni az Everest alaptáborában történt megbetegedésekről, annak ellenére, hogy a Himalája Mentőszövetség jelentése alapján valóban kezelést kaptak bizonyos hegymászók, a katmandui kórházak pedig 17 vírusgyanús esetről számoltak be.

Ang Tshering sherpa, hegymászó szerint közel lehetetlen határvonalat létesíteni a csúcson, a feljutók pedig csak egy nagyon kis területen érintkezhetnek egymással: „A hegymászók kizárólag a csúcson kerülhetnek közel egymáshoz mindkét oldalról, az pedig egy rendkívül kis zónát jelent. A tetőpontra jutók csak pár percet élvezhetnek a magasságból, hiszen oxigénhiányban szenvednek. A jéghideg levegő mellett a többrétegnyi ruha és az oxigénmaszkok viselése is jelentősen csökkenti a vírus terjedésének lehetőségét. A koronavírusban szenvedők légzési nehézségei az oxigénszegény, ritka levegőben lehetetlenné teszik a csúcstámadást” – mondta.

Az egyetlen hely a járványkitörésre az ötezer méteres magasságban fekvő alaptábor, ahol a távolságtartás és a maszkviselés hiánya jó alapot szolgáltat a vírus terjedésének. A nepáli kormány továbbra sem engedélyezi tesztelőpont felállítását az akklimatizációs zónában.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: